Språk Språk Språk Språk
DSCN1880_200x150

Historie om Lauklines

Håkon Nilsen, Andreas Nilsen sin bestefar, drev med fiske etter sild i mange år og etablerte seg på Lauklines i 1929. Da han fikk giktfeber måtte han avvikle drift på sjøen, og satset på fiskekjøp og handel. Halldis Hansen fra Vasstrand , 5 km lenger ut i fjorden, ble butikkdame og giftet seg med Håkon. De bodde i 2. etg på «gammelbutikken» som idag er resepsjon. Senere ble det bygd bolig og brygge, samt at fjøset ble utvidet.

I slutten av 1940 – årene ble ny butikk (stort hvitt hus) og lager satt opp. I 1950 -årene brant hele bygningen ned. Det ble et stort tilbakeslag og en god del tap, da forsikringen ikke dekket verdi av hus og varelager. Håkon og Halldis reiste til Oslo og vurderte å flytte sørover. Men Halldis var betenkt, og det ble gjenoppbygging av det som nå er hovedhuset. Det har i generasjoner vært et rikt fiske av torsk, sei og sild i området sørvest for Kvaløya. Silda kom inn på fjorden om høsten, og det ble tatt betydelige fangster av både lokale notbruk og tilreisende fra andre distrikt. I perioder kunne det være flere hundre fiskere som trengte proviant og utstyr. Dette skapte også omsetning i butikken og tilgang på råstoff til salting av sild og torsk og tørking av torsk og sei. I sesongen var opptil 30 – 40 personer i aktivitet på kaia og butikken her på Lauklines.På 1960 – tallet kom nye krav til produksjonslokaler og utstyr, fryseri og filetmaskiner. Det stilte krav til store investeringer og jevn tilgang på råstoff hele året. Valget ble å avvikle fiskemottaket og i 1968 ble også butikken avviklet. I en periode i 1970 årene ble det satt igang ombygging av hovedbygget til produksjon av kaviar. Toll på ferdigproduksjon til daværende EF land gjorde det umulig å konkurrere med land innen EF. Dermed var en epoke med kjøp av fisk og salg av ferdige produkter omme for virksomheten på Lauklines.

Men kapittelet om Lauklines var ennå ikke over.

På slutten av 1990-tallet ble anlegget overtatt av Andreas Nilsen. Gammel kai og bygninger ble restaurert og nye rorbuer ble bygd. Andreas startet så Lauklines Kystferie i 2000. Sammen med sin kone Hanna Nilsen er de nå eiere og vertskap på anlegget som de stadig utvikler og fornyer. 

 

 

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut

Nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev å få de nyeste tilbud og nyheter.

Været på Lauklines

Lauklines Kystferie
Lørdag
Lørdag Klarvær
-4°
Klarvær
Lett bris
Søndag
Søndag Delvis skyet
-3°
Delvis skyet
Svak vind
Levert av yr.no

Samarbeidspartnere